7ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΡΕΣΤ!

Αγαπητοί Γονείς & Φίλοι,

Την Παρασκευή 20 Απριλίου, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος, αρχηγός της Ελληνικής Ορειβατικής Αποστολής του 2004, με στόχο την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του Κόσμου, το Έβερεστ, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 8.864μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Στα Νεπαζέλιζα το βουνό ονομάζεται Sagarmatha που σημαίνει «μέτωπο του ουρανού», και στα Θιβετιανά Chomolungma που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης».

Η ιδέα για την επίσκεψη αυτή, ξεκίνησε από το μάθημα των αγγλικών της ΣΤ΄τάξης, με δασκάλα την κα Παπαδοπούλου, η οποία προσπαθεί να βρίσκει συνεχώς πρωτότυπες ιδέες ώστε να γίνεται το μάθημα με ιδιαίτερο και δημιουργικό τρόπο. Έτσι αφιέρωσε μια σειρά μαθημάτων αναφορικά με τα Ιμαλάια. Με αφορμή λοιπόν τα Ιμαλάια και το Έβερεστ, προέκυψε η ιδέα να τον καλέσουν και να τους παρουσιάσει όσο περισσότερα μπορεί σχετικά με την αποστολή η οποία στέφτηκε με επιτυχία το 2004, την χρονιά της Ελλάδας (Euro, Ολυμπιακούς, Εβερεστ, κλπ).

Στην συνέχεια υπήρξε επικοινωνία με τον σύλλογο μας ώστε να διερευνήσουμε αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να καλέσουμε τον κο Κοτρωνάρο. Υπήρξε άμεση συνεργασία της διεύθυνσης του σχολείου με τον Σύλλογο μας και τελικά με μεγάλη μας ικανοποίηση ο κος Κοτρωνάρος αν και με αρκετά φορτωμένο πρόγραμμα λόγω αντικειμένου (σχολές  αναρρίχησης, αποστολές σε ψηλά βουνά στο εξωτερικό, κλπ) δέχτηκε να επισκεφτεί το σχολείο μας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, ο Παναγιώτης (παλιός φίλος και συν-ορειβάτης) παρουσίασε με slides και Videos, όλο το ιστορικό της προετοιμασίας αλλά και της ίδιας της προσπάθειας της Ελληνικής Ομάδας μέχρι την τελική κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής στον πλανήτη μας.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και της ΣΤ΄τάξης. Η παρουσίαση αναφέρθηκε στα πρακτικά προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελληνική αποστολή τόσο σε ομαδικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Προβλήματα σχετικά είτε με καθαρά θέματα οργάνωσης, ώστε τίποτα να μην αφεθεί στην τύχη του, όσο και με την σωματική, ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία των μελών της ομάδας.

Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο κο Κοτρωνάρος, η επιτυχία ξεκινάει με την αγάπη για το εκάστοτε «Έβερεστ», είτε το γεωγραφικό, είτε το προσωπικό του κάθε ανθρώπου. Οι «κορυφές» είναι πολλές στην ζωή μας και ξεκινάει η κατάκτηση τους από την παιδική ηλικία, όπως ξεκίνησε και εκείνος κόβοντας την φωτογραφία από το βιβλίο της γεωγραφίας του, στη οποία απεικονιζόταν ο γνωστός Σέρπα Τένσινγκ, ο βοηθός του Έντμουντ Χίλαρι, του Νεοζηλανδού ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε το Έβερεστ το 1953.

Την φωτογραφία αυτή ο κο Κοτρωνάρος την κόλλησε μπροστά του, στην βιβλιοθήκη στην οποία μελετούσε τα μαθήματα του σχολείου του και από τότε είχε βάλει στόχο του την κατάκτηση της κορυφής αυτής.

Η απάντηση των γονιών του όταν τους είχε ανακοινώσει από τα παιδικά του χρόνια την επιθυμία του, ήταν μια σίγουρα για τους περισσότερους γονείς από εμάς προβλέψιμη: «Όχι αυτό που θέλεις, δεν γίνεται!».

Όμως όπως εξήγησε ο κος Κοτρωνάρος, όταν πραγματικά βάλεις στόχο κάτι που αγαπάς, όταν προετοιμαστείς κατάλληλα για την προσπάθεια κατάκτησης αυτού του στόχου, το κάνεις μεθοδικά και με έξυπνο τρόπο, τότε οι πιθανότητες να τον επιτύχεις είναι με το μέρος σου!

Συνολικά τα μέλη της Ελληνικής αποστολής παρέμειναν στο βουνό πάνω από 59 ημέρες. Η προσπάθεια κατάκτησης τόσο υψηλών κορυφών, απαιτεί πολύ καλή και σταδιακή προσαρμογή του οργανισμού στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος και στην έλλειψη του οξυγόνου. Το οξυγόνο σε υψόμετρο πάνω από τα 8.000 μ. είναι μόλις το 1/3 από το οξυγόνο το οποίο αναπνέουμε στην επιφάνεια της θάλασσας.

Όσο κυλούσε η παρουσίαση, τόσο το ενδιαφέρον των παιδιών μεγάλωνε! Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε την παρουσίαση, μικροί μεγάλοι, μπήκαμε στο «πετσί» της ομάδας. Αρχίσαμε να νιώθουμε το άγχος, την ένταση, τον φόβο που σίγουρα κούρνιαζε στις ψυχές τους για τους κινδύνους που καραδοκούσαν: Παγετώνες, χάσματα, γκρεμοί, έλλειψη οξυγόνου, σωματική αντίδραση στο υψόμετρο (ασθένεια υψομέτρου), χαμηλές θερμοκρασίες, άνεμοι έντασης άνω των 150 χιλιομέτρων, αντοχή κ.α. ήταν πιθανά μόνο κάποιες από τις έννοιες των Ελλήνων ορειβατών.

Βήμα, βήμα ανεβήκαμε όλοι μαζί το Έβερεστ! Περάσαμε τον παγετώνα Khumbu με τα χαώδη ανοίγματα να χάσκουν κάτω από τις μεταλλικές μας σκάλες, γκρεμοί πάγου τους οποίους ανεβήκαμε με τα παγοεργαλεία μας και την χρήση σχοινιών, με την μέση χαμηλότερη θερμοκρασία να κυμαίνεται από  -38 έως και  -19, με την σταδιακή ανάβαση μέχρι το South Coll στο οποίο «περάσαμε» τις τελευταίες 2 νύχτες λόγω ισχυρών ανέμων στην τελευταία κατασκήνωση (Camp 4), από όπου «ξεκινήσαμε» μαζί με την Ελληνική ομάδα να «ανέβουμε» τα τελευταία 950 μέτρα υψομετρικής διαφοράς που μας χώριζαν από την κορυφή του βουνού μέσα σε μια ήρεμη νύχτα αλλά με τους κεραυνούς και τις αστραπές να φωτίζουν τον ορίζοντα δηλώνοντας ότι ο κακός καιρός πλησιάζει, «καταφέραμε» να κατακτήσουμε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου!

Όταν «πατήσαμε» την κορυφή, ξεσπάσαμε σε χειροκροτήματα! Τα παιδιά, ένιωσαν ότι πράγματι όλα είναι δυνατά, αρκεί να ακολουθήσεις σωστά και με μέθοδο τα βήματα προς την επίτευξη του στόχου που θέτεις!

Αμέσως μετά άρχισαν οι ερωτήσεις…….και οι απαντήσεις…..και ξανά ερωτήσεις ….και ξανά απαντήσεις!!

Δεν θα είχαμε τελειώσει αλλά έπρεπε ο κος Κοτρωνάρος να μας αφήσει για το επόμενο «Έβερεστ”!

Θα κλείσω αυτή την ενημέρωση με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε την παρουσίαση του ο κος Κοτρωνάρος:

Όσα βουνά κι αν ανεβείτε,
απ’ τις κορφές τους θ’ αγναντεύετε άλλες κορφές,
ψηλότερες, μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα
και στην κορφή σα φτάστε την κατάψηλη
πάλε θα καταλάβετε πως βρίσκεστε
σαν πρώτα κάτου απ’ όλα τ’ άστρα.

Κωστής Παλαμάς
(από το «Δωδεκάλογο του Γύφτου»)

Ευχαριστούμε θερμά την δασκάλα κυρία Παπαδοπούλου και τους μαθητές της ΣΤ’ για την καταπληκτική αυτή ιδέα! Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο, αρχηγό της Ελληνικής Αποστολής Έβερεστ 2004 για την ανταπόκριση στην πρόσκληση μας και την πολύ όμορφη παρουσίαση του.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους εκείνους που ανέβηκαν μαζί του στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου αλλά και όλους όσους έχουν χαθεί στα βουνά και τους οποίους κουβαλούσαν στις αποσκευές της ψυχής τους,  τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής τον Μάιο του 2004!

Υ.Γ.: Την περίοδο εκείνη, την κορυφή του Έβερεστ κατέκτησαν δυο Ελληνικές ομάδες, μία από την Νότια και μια από την Βόρεια πλευρά!

Εκ μέρους του ΔΣ

Κωνσταντίνος Καζδαγλής

Πρόεδρος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *